Cum aleg un cal de Anduranta?

Este intrebarea fundamentala pe care si-o pun toti cei care incep Anduranta, important este sa nu alegi cu sufletul ci cu capul! Dacă aveți in cercul de prieteni o persoana cu experiența in ale cailor sau chiar un medic veterinar (specializat pe cai) va sfatuiesc sa-l luați cu voi - chiar dacă trebuie sa-l plătiți pentru asta, va garantez ca merita toți banii!
Din pacate nu exista o reteta general valabila, ci doar cateva idei de baza - cum ar fi:
     1. FRUMUSETEA NU TREBUIE SA FIE UN CRITERIU! In Anduranta nu avem nevoie de cai de show, tantosi, cu miscari inalte, ci cai linistiti cu miscari economice, dornici de a merge inainte.

     2. Picioarele din fata trebuie sa fie cat mai drepte - calul trebuie prezentat pe loc (pe o suprafata plana) si in mers la mana, la pas si la trap (http://www.youtube.com/watch?v=ER3V0CBaF24&feature=youtu.be) in linie dreapta - astfel pot fi vazute defectele de aplomb (schiopatura, lopatare, etc.). E de notat ca aproape 2/3 din greutatea calului se sprijina pe picioarele din fata, orice defect major ducand in timp la incarcarea neuniforma a sistemului locomotor.

     3. Picioarele din spate, care reprezinta motorul calului, sa fie cat mai drepte si puternic musculate - nu am vazut cai arabi cu picioare posterioare perfect drepte - important este sa nu se loveasca sau miscarea picioarelor sa fie asimetrica.
Ce poti sa faci când vrei sa verifici picioarele unui cal: test de flexare (http://youtu.be/HsaVL8Z4KGU), radiografierea articulatiilor (http://youtu.be/x9a4IZvXHTg) ecografierea tendoanelor (http://youtu.be/6b6NG9h93Y0) verificarea calitatii copitelor (seime, corn, furcuta, sindromul low heel-high heel).

     4. Este de preferat sa poți încaleca, spre testare, calul - in cazul in care acesta este deja deburat, este extrem de important caracterul calului. Pentru caii neincalecati trebuie luate in calcul costuri suplimentare (150 - 300€) si timpul aferent deburajului (1 - 6 luni). Cifrele enumerate mai sus sunt indicative si reflecta doar experiența personală.

Ar mai fi foarte multe lucruri de spus / am enumerat mai sus doar cateva dintre cele considerate de mine foarte importante.
O sa revin cu o lista de link-uri utile pentru practicantii sportului de Anduranta (informatii la zi, magazine on-line specializate, etc.)

Comentarii

Postări populare